Club historie

#Geschiedenis #Golden ages #we are RZ

HET ONSTAAN VAN RZ & ZIJN GLORIE JAREN

In 1956 hadden Cor Kraijo, Ben Stupers, Tom Pijpers, Brouwer en Luite E. Het idee hadden om een basketbal vereniging op te zetten in Rotterdam Zuid. Ze noemde deze vereniging Rotterdam Zuid Basketball, later beter bekend als RZ. 12 jaar na oprichting betrad RZ in 1968 de Eredivisie, waar het tot mid jaren ‘80 verbleef. Met als hoogte punt de landstitel die behaald werd in 1974. En tot de dag van vandaag is RZ de enige Rotterdamse basketbal club die dat gelukt is.

Tijdens de hoogtijdagen van RZ, toen nog Transol RZ, speelde mannen als John Loorbach, Marcel Welch, Jan Dekker en de “Famous Mister” Jacky Dinkins, die rechtstreeks van de Chicago Bulls naar RZ kwam. In deze tijd (’74 – ’75) speelde RZ ook Europacup-wedstrijden in sportpaleis Ahoy. Zo werd RZ gevreesd van Maccabi Tell Aviv tot Real Madrid.

Na zo’n roemrijke historie ontkwam RZ niet aan een terugval. Een brand in 1996 verwoestte het clubhuis en zijn geschiedenis, prijzen en door minder interesse voor de sport liep het leden aantap terug… met als laagste punt: nog maar een ledental van 60. Gelukkig kwam de ommekeer in datzelfde rampjaar: een paar enthousiaste ouders en bestuursleden wisten de ‘trein weer op het spoor’ te krijgen. Er werden nieuwe initiatieven ontplooid om de weg weer terug te vinden… Nu meer dan twee decennia later zijn we er nog steeds! Niet zo groot als voor heen, 150 actieve leden, maar zeker even strijdbaar!

OPLEIDEN & PLEZIER

Zo heeft RZ in de loop van haar bestaan, mede door de goede opleiding, in vrijwel alle leeftijdscategorieën spelers geleverd aan nationale basketbalteams. Ook vandaag de dag blijft RZ nog steeds een opleidingsinstituut voor de jeugd. Wij bij RZ vinden dat naast het opleiden er ook een sociale plicht is als vereniging. Zo maken wij deel uit verschillende initiatieven zoals SSV, Challenge 010 & het MeVJ waar wij samenwerken met de gemeente, scholen en overheid om sporten voor iedereen mogelijk te maken. Ook in de toekomst zal RZ zich blijven in zetten om dit mogelijk te maken

 

RZ Gala 2015 – 2016 groepsfoto